Ludd och lounge – vikten av att tvätta rätt

Kan du tvätta? Jag hävdar bestämt att jag är mycket bra på att tvätta, eftersom jag skött tvätten i hushållet sen jag var 16 år. Tvätta rätt är viktigt för hållbarheten, både för kläderna och för miljön. Man kommer dock inte undan med hur osexigt det kan kännas att stå där och sortera sina svettiga plagg och mannens gamla kalsonger. Desto mer osexigt blir det tyvärr de gångerna det faktiskt inte blir riktigt rätt…

Gör som jag säger, inte som jag gör…

Här är historien om när jag luddade ner hela vårt hus, av den simpla anledningen att jag lät bli att sortera tvätten.

När jag var gravid med mitt andra barn fick jag låna den perfekta loungetröjan av min mamma. Den var lång, bekväm och mörkblå; i en bomull/kashmirblandning som var perfekt när det var vinter och kallt men man ändå var sådär gravidvarm. Sen lämnade jag med sorg tillbaka den när lilla nummer två fötts.

Snacka om tur när jag nu i somras hittade min perfekta loungetröja bland de plagg som mamma rensat bort när hon gick igenom sin garderob! ”Välkommen tillbaka, loungetröja” sa jag och så hade jag den på mig i två dagar i sträck. Sen åkte den i tvättkorgen (lilla nummer två är mycket duktig på att kladda på sin mammas kläder).

När det väl blev absolut nödvändigt att tvätta i den lilla småbarnsfamiljen (underkläderna var slut) så gjorde jag som jag alltid gör – jag rafsade ut allt mörkt ur tvättkorgarna och stoppade glatt in det i maskinen på en 40-gradig bomullstvätt. Eftersom jag har stenkoll på vilka plagg som måste gå i fintvätten så bryr jag mig inte närmare om att sortera, jag bara fiskar ut det som INTE ska åka bomullscykel i 40-grader. Förutom den lilla detaljen att en mörkt marinblå tröja, den ”fiskar” man inte ut så lätt från högen… Den syns ju inte!

om man inte lyckas tvätta rätt kan man få ta fram luddrollern

När jag väl hängde tvätten och såg vad som hänt tänkte jag inte mer på det. Hela familjen fick däremot möjlighet att tänka på att jag inte lyckats tvätta rätt nästa gång jag hade min perfekta loungetröja på mig. Hela, precis hela, huset blev fullt med ludd. Det var som om någon blåst in fem miljoner mörkblå maskrosbollar… Det tog mig minst en halv luddrulle för att få bort luddet från tröjan. Och tre timmar att dammsuga bort allt ludd som spritt sig i huset.

Hela familjen fick däremot möjlighet att tänka på att jag inte lyckats tvätta rätt… Hela, precis hela, huset blev fullt med ludd. Det var som om någon blåst in fem miljoner mörkblå maskrosbollar… Klicka för att Tweeta

Varför ska ull tvättas på ylleprogram?

Här kommer en liten punktlista kring varför det är mer hållbart både för dig, dina kläder och miljön att tvätta rätt:
  • Olika fibrer beter sig olika vid tvätt. En bomullscykel gnuggar kläderna mot varandra i maskinen medan en ullcykel ”blaskar” plaggen lite försiktigt. Bomullsfibrer är glatta och hårda och klarar lite tuffare tag, medan ylle är poröst och fjälligt och filtar ihop sig när man gnuggar det vått. Eller som min tröja: ull mot bomull filtar sig inte – det bildar ludd!
  • Hur mycket tid har du att lägga på att fixa dina feltvättade plagg? Ingen alls? Bättre då att lägga några minuter på att sortera tvätten lite mer noggrant så du slipper ligga på knä med en luddroller i en kvart…
  • Konstfiber: varje gång du tvättar konstfiber (polyester, nylon mm) så släpper plaggen mikrofiberfragment som åker rätt igenom reningsverken och ut i naturen. Mikrofiber bryts inte ner, eftersom det är konstfiber, utan kan hittas i vävnad hos bland annat fiskar – och människor! Det säger sig själv att en hårdhänt bomullscykel gnuggar loss fler mikrofibrer än en fintvättcykel (den ”blaskar” ju mer än den gnuggar).
  • Kemtvätt? Jättemånga plagg är märkta kemtvätt av den enkla anledningen att företagen vill svära sig fria om du råkar tvätta lite fel och förstöra deras produkter. Kemtvätt kan ofta översättas med: tvätta i kallt vatten, för hand, med ett milt tvättmedel lämpat för fintvätt. Mycket bättre för miljön dessutom.(obs, obs, du kan inte alltid strunta i kemtvättmärkningen! Tvätta rätt = tvätta inte din minkpäls hemma, eller skinnjackan, eller din superdyra yllekavaj med massa mellanlägg i, bara för att ta några exempel)
  • Hållbart för dig? Om du inte orkar tvätta för hand, eller sortera tvätt, då är det bästa du kan göra att satsa på kläder som du kan tvätta tillsammans (ja, du får ju sortera mörkt, ljust och rött ändå). Till exempel bara slittåliga bomullskläder. Eller att för säkerhets skull tvätta allt (utom underkläder) i 30-grader fintvätt. Fungerar visserligen sådär när man har småbarn, men utan bananfläckar så går det ju bra.
  • Till sist: tvätta inte för ofta! Om det inte luktar eller har synliga fläckar finns ingen anledning att tvätta (ja, utom underkläder som för hygienens skull bör bytas varje dag). Och låt bli att torktumla; häng tvätten på tork istället så mycket du bara orkar. Torktumlare sliter enormt på textilier och drar väldigt mycket energi!

/Nona Maria Rosa

Post Tagged with ,

Lämna ett svar