Hitta dina bästa färger – gör en färganalys

Coco Chanel hade helt rätt när hon sa “den vackraste färgen i världen är den som ser bra ut på dig” (spännande sagt av en kvinna alltid klädd i vitt och svart, men så var de också hennes färger). Självklart finns det fler än en enda färg som vi passar bra i; poängen är den att färger har sån stor genomslagskraft att rätt eller fel färg kommer att göra en enorm skillnad i hur bra du ser ut och därmed också hur du känner dig.

I många år dominerades modescenen av neutrala kulörer, men med tiden har färger – i alla olika nyanser – blivit en del av vår garderob. Det finns tusentals olika färger på marknaden vilket gör vår shopping mer intressant, men också svårare. Vissa färger älskar du ju – men älskar de dig tillbaka? Var ärlig: håll upp tyger med färg i olika toner intill ditt ansikte och om en speciell färg ger ditt ansikte ett lyft och får dej att stråla är det bara att satsa. Får du däremot mörka skuggor under ögonen och hakan och din hy ser glåmig ut, är den inte din kompis. Färgerna du bär närmast ansiktet är de som har störst betydelse för ditt utseende så det är kulörer på toppar, jackor och kappor du ska välja med störst omsorg. För att inte tala om färgerna på din makeup!

Ofta vet vi redan instinktivt vilka färger som fungerar för oss och vilka som inte gör det – men vi vet inte varför! När du väl har förstått varför vissa nyanser är ”dina färger” kommer du att ha verktygen för att göra smartare val i klädbutikerna.

”Rätt färger” handlar inte bara om att matcha dem med din egen färgskala (hår, hy och ögon); rätt färger kommer också att arbeta hand i hand med din personlighet och din stil. Allt vi sätter på oss talar om för människorna omkring oss vilka vi är och hur vi ser på oss själva. Våra kläder hjälper oss att bygga upp vår självbild och att definiera vilka vi är. När vi väljer vilka färger vi sätter på oss, precis som när vi väljer vilken stil på kläderna vi vill ha, är det instinkten som drar oss till det som passar just vår individuella smak. Trots att vi alltid påverkas av modet, andra människor, vänner med mera så är det vår personlighet som är den viktigaste och största faktorn bakom de klädval vi gör.

Så när du kommer på en färgrådgivning är det mycket mer än hur färgerna ser ut mot din egen färgskala vi tittar på. Vi tar hänsyn till din personlighet, vilket intryck du vill ge, vad du gör, om du vill känna dig lite mer äventyrlig i dina klädval eller lite mer sofistikerad – och självklart också vilka färger som du mår bra i. 

Ett sista ord om ”färgen” svart: svart ser helt fantastiskt ut på vissa av oss, som Madame Chanel, men kan få andra att se trötta och gamla ut. Alla kan bära svarta kläder, men är det inte en av de färgerna som är bra mot ditt ansikte behöver du minska ner på det svarta och lära dig hur du ska göra för att det ska fungera för dig. Ett vanligt misstag är att ”svart får mig att se smal ut” – vilket det också gör – men är det inte en av dina bästa färger ser du inte bara smal ut, du ser också väldigt mycket tröttare ut. Det finns en uppsjö av andra färger som har den där slankande effekten, du behöver bara ta reda på vilken av dem som är din bästa vän.

#hittadinafärger

Gjorde du en färganalys i början av 2000-talet? 2006 finputsade vi vårt system och tog bort ”årstiderna” – klicka här för att ladda ner vår guide till vilken färpersonlighet som motsvarar din gamla årstid.

Sugen på att upptäcka dina bästa färger? Boka din färgrådgivning med någon av Colour Me Beautifuls duktiga konsulter – du hittar dem alla här!

Post Tagged with , ,

Lämna ett svar