Att skapa sektioner med FÖR mycket kläder…

Ja, jag vet. Jag skulle egentligen ha visat er mina fina sektioner nu – men det visade sig vara lättare sagt än gjort!

Jag stod härom veckan och fotograferade alla mina kläder. Och skorna. Och smyckena. Och alla halsdukar och scarves. Jag blir trött bara av att tänka på det. Jag fick ihop 223 bilder. Ni hör ju själva – 223 plagg, skor, smycken och scarves. Och då har jag inte ens fotat mina väskor! Ja, jag ÄR upprörd över det här. Och jag förstår ju att det är självklart att jag måste byta kläder två, tre gånger varje morgon – jag kan ju inte gärna hålla koll på över 223 olika delar att kombinera med!

Hur kan jag ha samlat på mig ett så stort antal plagg!? Ja, jo, jag vet att det har att göra med att jag köper – och sen behöver jag köpa något mer nytt för att kunna kombinera med det jag köpte. Så det mesta av min garderob är en eller två saker som fungerar med max tre andra saker. Eller, det är också situationen för vissa delar – jag har ett eller två plagg som fungerar med nästan allt. Hur gör jag smarta sektioner av det?

Som tur kan jag faktiskt få ihop EN sektion, den heter ”badmode” och kan användas på stranden. Tre bikinis, en tunn tunika, hatt och yllekofta om jag blir kall. Tillsammans med strandvänliga skor och smycken (och självklart de snygga, blå, solglasögon jag inte tagit kort på).strandsektion

Men resten! Jag behöver sortera och rensa (igen – det gjorde jag ju nyss). Och ersätta ”flera plagg” med ”enstaka plagg” (det kallas ”att planera sin shopping”). Men jag har fördelen av att veta vilka färger jag passar bäst i och vilken stil jag har. Det är  grunderna för att kunna göra jobbet.

Här är till exempel min favoritkjol (den har ett litet vipp baktill, sitter perfekt och är en riktig ”eyecatcher”) och alla de överdelar jag kan kombinera den med. Ja, det går ju inte ens att få en överblick.kjolen med allt

Så, här kommer min första sektionsregel! I Uppsala där jag bor kan man säga att vi har tre säsonger: Sommar, Vinter och Vår/Höst (konstig mellantemperatur med sol och småkyla). En sektion kan helt enkelt inte täcka alla tre säsongerna. Eftersom det är sommarsäsongen som är närmast i tid nu (den har till och med startat redan) så plockar jag bort allt det som inte fungerar på sommaren.kjolen med sommartoppar

Det blir lite mindre kläder att tänka på, men fortfarande inte en fungerande sektion. Sektionsregel två: färgkombinationer. Jag gillar att ha flera färger tillsammans, två eller tre brukar vara bra. Så jag sorterar fram två av mina basfärger och en accentfärg här då. Svart, vitt och rosa (ja, det får vara vilken rosa det vill). Och upptäcker att jag kan lägga till skor – svarta, vita och rosa sommarskor!kjolen, svart, vitt, rosa och skor

Nu börjar det ju likna något. Har jag fler underdelar till tro? Och hur är det med accessoarer? Synd att jag inte har tagit kort på mina väskor nu… Och titta – jag hade två överdelar till som jag inte ens tänkt kunde passa till kjolen! En klänning hade jag också där. Och så rensar jag lite mer genom att dubbelkolla – kan jag kombinera ihop vilka som helst av de här grejerna? Och är det något som måste ”ha” något mer för att fungera som jag vill? Där åkte två linnen… Nu så är jag faktiskt ganska nöjd :)färdig sektion med svarta kjolen

Men jag har ju så mycket kvar att sektionera! Jag funderar starkt på att börja med att gå hem och länga alla kläder som INTE hör till ”sommartider” i en stor låda och ta en ny titt på vad jag har kvar. Så vi hörs senare igen…

 

/Nona

Lämna ett svar