Min stora garderobsrensning

Nu har jag rensat i garderoben. Det var inte lätt – och jag var inte nådig!

DSC02115

Svarta skor som är jättebra fortfarande efter nästan 10 år! Men som legat gömda och glömda längst bak i garderoben – en fara med att ha för mycket och för dålig ordning.

Jag älskar kläder. Inte bara att ha dem på mig, jag älskar att bara ha dem och titta på dem! Det gäller även kläder som jag inte passar i själv och kläder som jag vet att jag aldrig kommer att använda igen. Vissa saker spara jag på bara för att de är fina. Men nu åkte faktiskt nästan allt ”bara fint” ut. Ja, inte riktigt allt (silverpaljettklänningen jag köpte till nyår två år sedan är sådär ”oanvändbar” och fortfarande omöjlig att göra sig av med), men jag rensade bort mycket som bara har tagit plats i garderoben och inte blivit använt.

En garderobsrensning är inte en lätt match just för att det kräver att man är sträng emot sig själv. Det kräver att man är ärlig och kan säga att ”ja, den är jättefin – men jag använder den inte och kommer inta att göra det i fortsättningen heller!” Det är jättesvårt att göra det här, ofta har man ju en känslomässig koppling till sina kläder. Man kan ha fått dem i present (som min julklappströja som är jättefin – och dyr – men som jag känner mig så tjock i) eller så kan det vara som min kusin Ida (naturlig & kreativ) sa i helgen: ”vissa kläder gillar man bara för att någon annan gillar att se en i dem” (hon är ett stort fan av Gilmore Girls, ni som känner igen citatet). Därför blir det ovärderligt med att få hjälp att rensa, av någon som är ärlig och bestämd. Jag har övat upp min Johan i det här, så han är rätt bra på det, men optimalt skulle det vara om jag hade min egen imagekonsulent (som inte var jag själv) som kunde peka med hela handen och säga ”hög 1, hög 2, hög 4, och låt bli att inbilla dig att du skulle laga någonting alls från hög 3!”

DSC02110

Här har jag börjat riva ut saker. Och rotat fram allt det som låg i strykhögen också!

Man börjar alltså med att riva ut alla kläder man har och sortera upp dem i högar:

  • Hög 1 är ”nej, nej, nej”-plagg som är sunkiga, trasiga och helt fel. Man kan skänka dem till behövande om de är hela och rena, men det är ingenting som någon skulle betala pengar för.
  • Hög 2 är det som inte passar dig! Alltså, det är inte i din färg, inte din stil, inte din nuvarande storlek, inte modernt och sådana plagg som du aldrig känt dig 100% glad och självsäker i. En stor hög för min del.
  • Hög 3 (där jag inte lade ett enda plagg – jag känner mig själv nu och var sträng) är kläder som behöver ändras så de passar dig, eller lagas. MEN! Det ska i så fall göras – är det inte gjort inom 2 veckor är det farväl till dem och de förpassas till hög 2 (eller möjligen 1 om de är trasiga).
  • Kvar har man hög 4 med kläder man tycker om :) Ja, alltså, inte som i ”tycka om att titta på” utan de kläder som man känner sig glad, stark och säker i.
DSC02118

Här på sängen växer min hög 4. Växer gör också hög 2 framför spegeln.

När man ändå lägger tid på att göra det här med kläderna i garderoben så ska man passa på att rensa bland skor (hejdå cognacsfärgade stövlarna – ni var fina att titta på), väskor, scarves och underkläder också!

Så när plågan är över kommer det roliga – att hänga in alla kläder snyggt och sorterat i garderoberna igen! Jag färgsorterade den här gången, fast kjolar, byxor och klänningar fick bo skilda från topparna (garderoberna har olika hänghöjd hos mig – och man måste jobba tillsammans med förutsättningarna).

DSC02121

Hög 2 är klar och borta vid den rosa påsen syns hög 1. Och så ser ni lite skor som jag har ”lagt” i hög 4.

Så, då är det ordning och reda. Men garderoben ska ju fungera tillsammans med vad jag behöver den till också. Om den största delen av min tid går åt till att jobba bör ju de flesta plagg i garderoben vara sådana jag kan använda på jobbet, eller hur? Ja, jag har självklart reflekterat kring hur detta påverkar mängden pyjamasar jag har, men att fylla garderoben till 1/3 med sovkläder känns lite överambitiöst ;) I alla fall, här nedanför har jag två tårtor som visar ungefär hur jag spenderar min tid och hur kläderna i min garderob är fördelade. Jag har inte räknat med vare sig sovtid eller pyjamasar i dem. Sen är jag ju egenföretagare, vilket innebär att jag inte är ledig bara för att jag inte är fysiskt på min arbetsplats – jag jobbar hela tiden. Ibland behöver jag inte ens ha kläder på mig för att jobba, som när jag ligger i badkaret och planerar föreläsningar. Det är därför min ”jobbtid” ser misstänkt kort ut under en vanlig dag.

 

Och till min förvåning stämmer tårtorna ganska bra överens! Jag har lite att justera (i garderoben alltså, hur jag spenderar min dag hör till kategorierna ”livspussel” och ”mindfullness” vilket jag inte bloggar om, än). Jobbdelarna stämmer väldigt bra, liksom motion och ”special” (mina ”special” och hobby är målning, föreningsliv och lite pyssel i sommarhuset). Mystid (det jag gör är att läsa tidningen, äta frukost och ”fixa mig” på morgonen, så här har jag faktiskt räknat in bland annat pyjamasar ) stämmer också bra, men hemma och socialt umgänge kan gott omfördelas lite. Jag borde öka min ”hemmadel” och minska min ”sociala del” (i garderoben alltså).

 

tids o garderobsfördelning

Fördelningen räknade jag lite på en höft genom att räkna hur många av plaggen i garderoben jag kan ha på jobbet, när jag är hemma och så vidare. Vissa grejer hamnar i flera kategorier, men det gör ingen skillnad eftersom jag tog antalet plagg i alla kategorierna och lade ihop för att få en ”total”.

Jag är faktiskt väldigt överraskad över att min garderob är så balanserad utifrån min tid. Jag tycker ju aldrig att jag har något att ha på mig! Och det är nu själva idén med sektionerna tittar fram – hur kombinerar jag kläderna med varandra? Det är ju en sak om de flesta av ens kläder fungerar på jobbet, kan man inte matcha ihop dem med varandra blir det i alla fall knivigt att hitta något att sätta på sig på morgonen.

Nu ska jag faktiskt ta min kamera och gå hem för att ta kort på vartenda plagg jag har i garderoben för att få en visuell överblick av allt jag har – och dela det med er :)

Vad jag har lärt mig? Jo, ”antalen” i garderoben är välbalanserade. Köper jag något nytt kan jag tänka ”byt ut något jag gillar mindre mot något nytt jag gillar mer” i stället för att bara öka antal plagg (fler plagg gör knappast min garderob mer användbar i nuläget). Jag behöver heller inte köpa något nytt att ta på mig när jag ska ut och äta en fredagskväll, men jag kan gott unna mig ett par nya hemmamjukisbyxor…

Post Tagged with

One Response so far.

  1. Socker skriver:

    Vad gör du med kläderna som ska bort? Skänker till behövande?

Lämna ett svar