Den fantastiska sektionsgarderoben

Sektionsgarderoben är det ultimata garderobsmålet…

Det finns inget ensamt ord som kan beskriva vad en sektionsgarderob faktiskt gör för dig. Det är inte bara ett sätt att organisera garderoben, det är även ett sätt att förenkla det eviga ”vad i hela världen ska jag ta på mig?” Sektionsgarderoben kommer att hjälpa dig köpa de saker som faktiskt kommer att användas istället för saker som bara ligger som slöa sälar på hyllorna i garderoben.

Nej, jag har inte någon sektionsgarderob. Än. Men jag har totalt kaos i garderoben, alldeles för svårt att

IMAG0292

Min oorganiserade garderob. Jag har försökt att sortera in den i färger och plaggtyper, men jag vet aldrig vad jag har eller var jag har det…

bestämma mig för vad jag ska ta på mig på morgonen (eller eftermiddagen eller kvällen eller till kalaset eller när jag bara ska ut på en promenad) och noll koll på vad jag behöver komplettera garderoben med för att den ska bli tio gånger så användbar som nu. För ett enda plagg skulle rent teoretiskt kunna ge mig tio nya möjligheter. Om jag hade en sektionsgarderob…

 

Sektionsgarderob heter capsule wardrobe på engelska. Det finns inget riktigt vettigt svenskt ord att översätta det här med, men jag tycker att sektionsgarderob är ett ganska bra ord för vad det är. Tänk dig att du har delat in din garderob i sektioner (avdelningar, kapslar, capsules). Alla plagg i varje sektion kan du kombinera med varandra så att det ser bra ut. Vissa plagg kan finnas med i två eller fler sektioner, men själva huvudtanken ligger i det att alla plagg i en sektion går jättebra att kombinera med varandra! När du köper nytt så ska det nya platsa i minst en av dina sektioner – alltså gå att kombinera med alla andra plagg i den sektionen! Svårare än så är det inte. Men det kräver organisation och planering. Det kräver inte någon enorm budget, men man får försöka att tänka när man handlar.

Vad som behövs för att ordna garderoben i sektioner och ge dig möjligheten att sätta ihop ett otaligt antal outfits som du ser bra ut i:

  • Du måste veta vilka färger som fungerar bäst för dig. Alltså de färger som plockar fram och förstärker din naturliga färgskala.
  • Du måste veta vilken stilpersonlighet du har. Alltså vad du trivs bäst i för typ av stil, vad du vill att dina kläder ska säga om din personlighet.
  • Du måste känna till din kroppstyp, längd och skala. Alltså veta vilka modeller och skärningar som hjälper till att ge din kropp ett harmoniskt och balanserat intryck.

Det hör väl till saken att förklara hur det kommer sig att jag, som driver agenturen för imagerådgivningsorganisationen Colour Me Beautiful, INTE har koll på min garderob. För det första så har jag ju inte drivit agenturen längre tillbaka än sen i januari. För det andra så hade jag inget behov av en väl fungerande garderob innan dess – jag jobbade på apotek och hade redan en färdig ”look” varje dag (vit rock och svarta byxor – fast jag hade väldigt många läppstift att välja mellan). För det tredje kan jag försvara mig med att jag är kreativ, så jag gör  som jag vill när det kommer till kläder (jag tänker mer på vad som är roligt att ha på sig än om det matchar något).

IMAG0296

…och det blir ju inte bättre av att jag är en ”klädhögare”. Här i högen ligger ca 50 % av garderoben 90 % av tiden.

Men nu när jag behöver välja vad jag ska ha på mig varje dag så har det blivit svårare. Jag har dessutom börjat upptäcka min romantiska sida. Nu när jag äntligen blivit så säker på mig själv att jag kan vara tjejig och söt utan att känna mig fånig och som ”alla andra tjejer” (som fallet var under mina tonår) så frodas och växer den romantiska delen av mig. Med det här följer att min garderob känns enormt trist och rörig nu. Jag har kanske tio ylletröjor, men bara 4 t-shirts. Jag har 3 par jeans, men inga som är riktigt bra i passformen. Det värsta är ändå att det är så få plagg jag kan kombinera ihop; de flesta toppar har jag bara EN (1!) underdel att kombinera med!

 

Det här är inte rimligt, det funkar inte! Jag tycker aldrig att jag har något att ta på mig! Jag kanske skulle behöva träffa en imagekonsulent för en personlig shoppingtur… Eller, vänta – jag kan ju ta med mig själv på en ;) . Men är jag riktigt smart så ser jag över min garderob först. Ser över min garderob och ordnar in den i en sektionsgarerob

Så nu välkomnar jag er till min oorganiserade garderob, välkomnar er till en garderobsorganiseringsprocess och en väg fram till att varje dag snabbt kunna välja en snygg och smickrande outfit! Steg ett är en garderobsrensning… Jag återkommer snarast med hur det går med den saken.

/Nona

Lämna ett svar